Petgaz Hatay Dörtyol Terminal Müdürü Emin Gürcan Gürel Röportaj Soruları
PETGAZ HATAY DÖRTYOL LNG DEPOLAMA TERMİNALİ:
Petgaz Hatay Dörtyol Terminali'nin stratejik önemini ve Türkiye'nin enerji koridorundaki rolünü ele alan Emin Gürcan Gürel, sektörün bugünkü durumunu ve gelecekteki beklentilerini değerlendirdi. Enerji arz güvenliği, terminalin lojistik avantajları ve bölgesel ekonomik etkileri gerçekleştirdiğimiz bu kapsamlı röportajda öne çıkan başlıklar arasında yer aldı.
Türkiye’nin enerji sektöründe önemli bir rol üstlenen Petgaz Hatay Dörtyol LNG Depolama Terminali, hem stratejik konumu hem de kapasitesiyle bölgenin enerji arz güvenliğine katkı sağlıyor. Bu kritik altyapı, enerji koridorlarının kesişim noktasında yer alarak Türkiye’nin uluslararası enerji piyasalarındaki yerini pekiştiriyor. Petgaz Hatay Dörtyol Terminal Müdürü Emin Gürcan Gürel, gerçekleştirdiğimiz bu röportajda, terminalin operasyonel süreçleri, enerji lojistiğindeki önemi ve Türkiye’nin enerji sektöründeki geleceğine dair beklentiler üzerine kapsamlı bir değerlendirme yaptı. Gürel, terminalin bugünkü işleyişini anlatırken, sektördeki fırsatlar ve zorluklar konusunda da önemli ipuçları veriyor.
Emin Bey öncelikle sektör tecrübeniz ve aldığınız görevler üzerine sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
Selçuk Üniversitesi Makina Mühendisliği bölümünde lisans ve yüksek lisans eğitimimi tamamladım. Kariyerimin ilk yıllarında Otomotiv Sektöründe görev aldım. 2015 yılında BDY Group bünyesinde proje yöneticisi olarak göreve başladım. Yenilenebilir enerji, maden ve LPG alanında çeşitli proje çalışmaları sonrası 2020 yılı Eylül ayında BDY Group’un, Rus Oteko Grubu’ndan Pet Gaz LPG Depolama Tesisini satın alması sonrası burada Terminal Müdürü olarak göreve başladım ve 4 yıldır bu görevi sürdürmekteyim.
Üretim ve depolama hizmetleriyle Petgaz tedarik, depolama çözümleriyle faaliyetlerini kısaca tanıyabilir miyiz?
Pet Gaz tedarik, depolama ve dağıtım hizmetlerini sunarak Türkiye’nin LPG ihtiyacının karşılanmasında önemli rol oynamaktadır. Tedarik noktasında piyasa koşulları ve LPG ihtiyacı doğrultusunda uluslararası kaynaklardan deniz yoluyla güvenli bir şekilde taşıması yapılarak tesisimize ulaştırılmaktadır. Deniz yoluyla ulaştırılan LPG özel olarak tasarlanmış tanklarda basınç altında sıvı fazda muhafaza edilerek depolanması sağlanmaktadır. Depolanan LPG sayesinde ulusal stok ihtiyacı karşılanmakta, aynı zamanda arz-talep dengesizliği korunarak enerji güvenliği sağlanmaktadır. Tesisimizde depolanan LPG, müşterilerin tankerleriyle dağıtım noktalarına veya depolama tesislerine taşınarak ticari veya bireysel tüketicilerin kullanımına sunulmaktadır. Pet Gaz depolama tesisi yüksek güvenlik standartlarına tabidir ve çevresel sürdürülebilirlik açısından da yüksek önlemler almaktadır. LPG'nin güvenli ve verimli bir şekilde depolanması ve dağıtımı için sıkı güvenlik ve bakım prosedürleri sürdürülmektedir.
Tank terminalinizi kapasitesi, stratejik önemi gibi özelliklerini sizden dinleyelim…
Pet Gaz Depolama Tesisinin toplam depolama kapasitesi 64.150 m3 olup; Türkiye’nin en büyük depolama kapasitesine sahip LPG depolama tesisidir. Tesisimizde bulunan tanklarda LPG ve propan depolaması yapılabilmektedir. Aynı zamanda antrepo işletmeciliği hizmeti de verilmektedir.
Hatay Dörtyol'da bulunan Pet Gaz LPG Depolama Tesisi, Türkiye'nin enerji güvenliği, lojistik avantajları ve bölgesel ticareti için kilit bir rol oynamaktadır. Pet Gaz Akdeniz kıyısında, deniz yolu ulaşımına elverişli bir liman olarak öne çıkmaktadır. Coğrafi konumu sayesinde LPG'nin ithalatı ve ihracatı açısından son derece avantajlıdır. Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerden LPG tedarik etmek ve ihraç etmek için uygun bir merkez görevi görür. Ayrıca, Türkiye'nin Doğu Anadolu, Güney Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerine kara yoluyla hızlı erişim imkânı sunar.
İskenderun körfezi, bölgesel enerji ticaretinde önemli bir geçiş noktasıdır. Yakın coğrafyadaki ülkelerle yapılan ticaret hacminin artmasıyla birlikte Dörtyol, komşu ülkelerle yapılan enerji ticaretinde kritik bir rol oynar. Akdeniz ve Ortadoğu gibi pazarlara LPG ihracatı açısından önemli bir merkezdir.
Dörtyol bölgesi hem sanayi kuruluşlarının hem de hanelerin yoğun LPG talebine sahip olduğu bir bölgede yer almaktadır. Özellikle çevredeki sanayi tesisleri piyasa koşullarına göre önemli miktarda LPG tüketimi gerçekleştirmektedir. Ayrıca, Türkiye genelinde tüp gaz ve otogaz gibi tüketici ürünlerine yönelik talebi karşılamak için önemli bir dağıtım merkezi olarak işlev görür.
Tesisinizde depolanan ürün ve ürün gruplarını tanıyabilir miyiz?
Tesisimizde depolanan ürünler temel olarak farklı LPG bileşenlerinden ve türevlerinden oluşabilir. Bu ürün grupları genellikle hem evsel kullanım hem de sanayi ve ticari amaçlar için geniş bir yelpazede kullanılabilir. LPG'nin bileşenleri, propan ve bütan gazlarının karışımına dayanır, ancak farklı kullanımlar ve işleme süreçlerine göre çeşitlenir. Pet Gaz depolama tesisinde LPG, otogaz ve tüp gaz olarak depolanmaktadır.
Otogaz, taşıtlarda yakıt olarak kullanılan LPG türüdür ve propan-bütan karışımından oluşur. Özellikle Türkiye'de yaygın bir alternatif yakıt olarak kullanılır. LPG’nin tesisimizde otogaz olarak depolanması ve doğrudan dolum tesislerine veya yakıt istasyonlarına dağıtılması sağlanır.
Tüp gaz, tüpler halinde evlerde kullanılan LPG türüdür. Tüp dağıtım şirketleri, LPG’yi tüplere doldurarak hanelere, restoranlara ve küçük işletmelere ulaştırır. Doğalgaz kullanımının yaygınlaşmasından sonra Tüp gaz kullanımı azalsa da halen doğalgazın bulunmadığı yerlerde kullanımı devam etmektedir.
Depolanan ürünün sahaya geldiği andan sevkiyatına kadar sahadaki tüm prosesi kısaca da olsa bizlerle paylaşır mısınız?
Ürünün sahaya gelmesinden sevkiyatına kadar olan süreç, birçok aşamadan ve dikkatli bir operasyonel yönetimden geçer. Bu süreçler genellikle güvenlik, verimlilik ve doğru lojistik yönetimiyle gerçekleştirilir.
Deniz yoluyla taşımada LPG, sıvılaştırılmış halde tanker gemilerle tesise ulaşır. Tanker gemiler, Pet Gaz şamandıralarına yanaşır ve deniz boru hattında bulunan hortumlar ile gemi bağlantısı yapılarak sıvı fazdaki LPG güvenli bir şekilde gemi pompalarıyla sahil tanklarına aktarımı sağlanır. Daha sonra LPG, sıvılaştırılmış haliyle yüksek basınç altında depolama tanklarına pompalanır. Bu sırada, güvenlik tedbirleri dikkatlice takip edilir ve boşaltma sırasında kaçak olup olmadığı hem sahada hem de otomasyon ve kontrol sistemi üzerinden sürekli olarak izlenir.
Tesise gelen LPG’nin güvenliği ve kalitesi için miktar kontrolü ve kalite testleri gerçekleştirilir. Miktar kontrolü için Endress Hauser marka skid sayaç sistemi kullanılır. Kalite testleri için LPG'nin saflığı, propan-bütan oranı, nem ve kükürt gibi kimyasal özellikleri kontrol edilir. Bu testler, uluslararası standartlara ve müşteri taleplerine uygunluğunu sağlamak için bağımsız laboratuvar olan ITS Caleb Brett tarafından yapılmaktadır.
Boşaltılan LPG, basınçlı depolama tanklarında muhafaza edilir. Pet Gaz LPG Depolama tesisinde LPG yer üstü küresel ve silindirik tanklarda depolanır. Bu tanklar yüksek basınca dayanıklı ve LPG'nin sıvı fazda tutulmasını sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. LPG depolama sürecinde, basınç ve sıcaklık sürekli olarak izlenir.
Depolanan LPG’nin sevkiyat için tankerler veya gemilerle tesiste bulunan pompalar ve boru hatlarıyla güvenli ve verimli bir şekilde dolum işlemleri sağlanır. Kara yolu tankeriyle dolum için tankerler dolum sahasına getirilir. Tankerler, dolum istasyonlarına bağlanarak gereken LPG miktarı pompalanır. Dolum sırasında basınç ve güvenlik kontrolleri sıkı bir şekilde yapılır. Eğer LPG gemilerle sevk edilecekse, depolama
tanklarındaki LPG, tanker gemilerine boru hatları aracılığıyla aktarılır. Bu süreç, tanker gemilerin deniz yoluyla LPG'yi başka bir ülkeye veya başka bir tesise taşımasını sağlar.
Sevkiyat işlemi sırasında miktar kontrolü yapılmaktadır. Dolum öncesi LPG miktarı kontrol edilir. Kara yoluyla tanker dolumunda, dolum adasında bulunan sayaçlar ve dolum öncesi ve dolum sonrası kantar kullanılarak dolum miktarı kontrol edilir. Deniz yoluyla gemi dolumunda, skid sayaç sistemi ve tanklarda bulunan seviye ölçüm cihazlarıyla miktar kontrol edilir. Dolum işlemleri yapılırken, tanker veya gemilerde herhangi bir sızıntı olup olmadığı kontrol edilir. Tüm bu süreçler boyunca güvenlik en önemli unsurdur. Sahada yer alan personel ve otomasyon ve kontrol sistemiyle sürekli olarak gaz sızıntıları, yangın riskleri ve diğer olası tehlikelere karşı izleme yapılır. Otomatik izleme sistemleri ve acil durum prosedürleri devrede olur ve herhangi bir olumsuz durumda otomatik olarak devreye girer. LPG’nin depolama tesisine girişinden son kullanıcıya ulaşana kadar geçen temel süreci kapsamaktadır. Pet Gaz olarak bu süreçlerin her biri, dikkatli bir planlama ve yönetimle yönetilmektedir.
Hammadde sağladığınız sektörler ve müşteri profilinizden bahseder misiniz?
Depoladığımız LPG uluslararası kaynaklardan sağlanmaktadır. Ağırlıklı olarak Cezayir, Amerika ve Nijerya’dan sağlanan LPG, anlaşma yapılan üçüncü parti şirketler tarafından sağlanmaktadır.
Depolama tesisinin müşteri profili, farklı sektörlerde ve kullanım alanlarında LPG'ye ihtiyaç duyan çeşitli kuruluşlardan oluşur. LPG'nin geniş bir kullanım alanına sahip olması, müşteri profilinin çeşitlenmesine neden olur. Pet Gaz olarak en önemli müşterileriniz LPG dağıtım şirketleridir. Bu firmalar, LPG’yi tüpler halinde evlere veya otogaz istasyonlarına dağıtan firmalardır.
Dağıtım şirketleri, LPG'yi depolama tesisinden tankerlerle alır ve son kullanıcıya ulaşmasını sağlar. Tüp dağıtım şirketleri evsel kullanımda en yaygın olan tüp gaz LPG’yi tüplere doldurarak hanelere, restoranlara ve küçük işletmelere ulaştırır. Otogaz dağıtım şirketleri LPG’nin araçlarda yakıt olarak kullanılması için LPG'yi otogaz istasyonlarına sevk eder ve burada araçlara dolum yapılmasını sağlar.
Yeni depolama sahası, tank ya da ekipman – otomasyon ekipmanı veya yazılımı, proses enstrümanı ve benzeri yatırımlar gerçekleştirilirken, şartnamenin hazırlanmasından başlayarak, projenin dizaynı, makine ve ekipmanların belirlenmesi ya da seçilmesi gibi konularda devreye alma anına kadar nasıl bir süreç izleniyor?
Pet Gaz LPG Depolama tesisinde yapılacak yeni yatırımlarda maliyet unsuru da göz önüne alınarak mevcut sistemlerle uyumlu çalışabilecek teknolojiler seçilmektedir. Öncelikle ihtiyaç analizi yapılarak yeni yatırımın gereksinimleri belirlenmektedir. Depolama kapasitesinin artırılması, yeni ekipman ihtiyaçları, otomasyon ve kontrol sistemlerinin güncellenmesi gibi hedefler belirlenir. Belirlenen hedeflere, teknik ve operasyonel gereksinimlere dayalı göre şartnameler hazırlanır. Şartnamede kullanılacak malzemeler, ekipmanların teknik özellikleri ve otomasyon sistemine entegrasyonu gibi detaylar tanımlanır.
Şartname belirlendikten sonra projenin detaylı mühendislik çalışmaları yapılır. Borulama, enstrümantasyon ve otomasyon sistemlerinin detaylı tasarımı yapılır. Ayrıca risk analizleri ve güvenlik standartlarına uygunluk sağlanır.
Tasarım sonrası malzeme dayanıklılığı, LPG’nin kimyasal özellikleri, çevresel etkenler ve güvenlik standartları dikkate alınarak kullanılacak ekipmanların seçimi gerçekleştirilir. Belirlenen ekipmanlara göre tedarikçi firmalar belirlenerek firmaların fiyat ve performans değerlendirmesi yapılır ve uygun tedarikçiler ile anlaşmalar yapılır.
Tank seviyeleri, basınç, sıcaklık, LPG’nin akış hızı gibi proses değişkenlerinin kontrolü için yerleştirilen sensörler ve enstrümanlar otomasyon sistemine entegre edilerek tesiste bulunan otomasyon ve kontrol sistemine dahil edilir. Alarm ve acil durum senaryolarında bir değişiklik olursa bu değişiklikler otomasyona tanımlanır.
Dijitalleşen tesisler ve Endüstri 4.0 çağında Petgaz tesislerinde, verimlilik artırma, kontrol otomasyonu modernizasyonu, siber güvenlik ve benzeri konularda gerçekleştirilen yatırımlar nelerdir? Bu yatırımların detaylarını öğrenebilir miyiz?
Pet Gaz’ın geçmişi 90’lı yıllara dayanmaktadır. Kurulduğu günden bu yana otomasyon ve kontrol sistemleriyle tüm operasyonlar yürütülmektedir. Bu sistemler tank seviyeleri, basınç, sıcaklık gibi parametreleri merkezi bir yerden kontrol etme ve operasyonel süreçlerin otomatikleştirmesini sağlamaktadır. Gelişen teknolojiyle beraber operasyonel verimliliği artırmayı, süreçlerin güvenilirliğini ve emniyetini sağlamayı, enerji kullanımını optimize etmeyi ve tesisin genel yönetilebilirliğini iyileştirmeyi amaçlayarak yatırımlar yapılmaktadır. Bu amaçla Pet Gaz’ın Rus Oteko grubundan devrinden sonra Network altyapısında iyileştirme çalışmaları yapılmıştır. Ayrıca tesisin fiziki güvenliğinin sağlanması için kullanılan kapalı devre kamera sisteminde yaşanabilecek kesintilerin de önüne geçilmesi amaçlanmıştır. Yapılan bu iyileştirmeler ile otomasyon ve kontrol sisteminde yaşanabilecek olası problemlerin önüne geçilmesi amaçlanmıştır.
Pet Gaz tesisimizde gaz sızıntısı, yangın veya patlama gibi riskler her zaman ön plandadır. Otomasyon ve kontrol sistemine entegre edilen güvenlik sistemleri, gaz algılama sensörleri, yangın söndürme sistemleri ve otomatik shut-off vanaları gibi güvenlik önlemleri üst düzeydedir. Bu sistemler, tehlike anında acil durum senaryolarına göre otomatik müdahale imkânı sağlamaktadır. Güvenlik önlemlerinin arttırılması için güncel teknolojik gelişmeler takip edilerek tesisin kabiliyeti sürekli olarak arttırılmaktadır.
Bununla birlikte proses ekipmanları üzerine yerleştirilen akıllı sensörler ile anlık veriler toplanmaktadır. Toplanan bu veriler ile anlık anormallikler tespit edilerek analiz edilerek aşınma, arıza ya da bakım gereksinimlerini önceden tahmin ederek kestirimci bakım imkânı sağlanmaktadır. Bu sayede, beklenmedik arızalar önlenir ve bakım maliyetleri optimize edilir.
Enerji verimliliği için pompalarda frekans konvertör kullanılarak motorun besleme frekansını değiştirerek motorun devrini kontrol eder ve pompanın ihtiyaç duyulan debi ve basınç koşullarına uygun çalışmasını sağlar. Böylece enerji tasarrufu sağlanmasının yanında kullanılan pompaların bakım ihtiyacı da azaltılarak ekipman ömrü uzatılmaktadır.
Siber güvenliğin arttırılması için Pet Gaz serverlarında Oteko döneminde kullanılan sistemler devre dışı bırakılarak bunların yerine ilk etapta daha gelişmiş ve güvenli firewall ve yazılımları aktif hale getirilmiştir. Bunların yanında SIEM ve gerekli korelasyon oluşturma yazılımlarıyla güvenlik tedbirleri arttırılarak düzenli olarak yapılan sızma testleri, sistem açıkları, antivirüs yazılımları kullanarak bünyemizde çalışan personellerin hem de tesis sunucularının güvenliği arttırılmıştır. Yeni teknolojiler takip edilerek ihtiyaçları karşılayabilecek uygun siber önlemleri takip ederek gerekli yatırımları yapmaktayız.
İletim, depolama ve tesis yönetim verimliliği, kayıpların izlenmesi, konularında çalışmalarınız, kullandığınız kontrol ve izleme sisteminizin yetenekleri nelerdir?
Tesisimizde kullandığımız otomasyon ve kontrol sistemi güvenliği sağlamak, operasyonel verimliliği artırmak ve kayıpları en aza indirmek için kritik öneme sahiptir. Scada sistemi operasyonel verilerin toplanmasıyla tüm operasyonlar için uzaktan izleme ve kontrol imkânı sağlamaktadır. LPG pompaları, tank vanaları, LPG besleme vanaları, yangın pompaları, kritik yangın vanaları, tank sıcaklık, basınç ve seviyelerinin izlenmesi ve hidrolik kapatma vanaları bilgisayar kontrollü olarak yapılabilmektedir. Barkod sistemi, deadman butonu ve otomatik topraklama sistemi ile tanker doldurma/boşaltma operasyonlarının emniyetli bir şekilde yapılması sağlanmaktadır.
LPG’nin iletiminde basınç ve akışın izlenmesi ve kontrol edilmesi için elektrikli kontrol vanaları, pompalar ve kompresörler kullanılarak sistemin verimli ve güvenli bir şekilde çalışması sağlanır. Boru hatlarında bulunan sensörler ile olası boru hattındaki basınç düşüşleri ve akış anormallikleri sürekli olarak izlenerek herhangi bir sızıntı olup olmadığı tespit edilebilmektedir.
LPG’nin depolanmasında ise kullanılan seviye ölçüm ve izleme sistemi olan Enraf sistemi depolama tanklarının izlenmesi ve yönetilmesi için kullanılmaktadır. Tank içinde bulunan sıvı seviyesi hassas bir şekilde ölçülerek tankın doluluk durumu takip edilerek aşırı dolum veya yetersiz dolum risklerinin önüne geçilmektedir. Sıcaklık değişimi de ölçülerek tank içindeki basıncın dolaylı olarak izlenmesi sağlanmaktadır. Basınç değerleri de ayrıca izlenerek basınç artışı veya düşüşü takip edilmektedir. Tüm bu veriler takip edilirken aşırı dolum, aşırı basınç, sıcaklık anomalileri gibi durumlar uyarı vererek belirli senaryolar dahilinde otomatik müdahalelere olanak sağlamaktadır. Bunlarla birlikte tanklarda bulunan LPG miktarının tam olarak hesaplanması için tüm bu veriler kullanılarak hesaplamalar yapılmaktadır.
SEVESO (BEKRA) faaliyetleri konusunda görevli ekibinizi ve bu konuda sahada yer alan sistem ve enstrümanları tanıyabilir miyiz?
SEVESO faaliyetleri kapsamında tesisimizin güvenliğini sağlamak ve acil durumlar karşısında gereken müdahalelerin yapılması için hizmet grupları oluşturularak, ilgili hizmet gruplarında görevli olan personellerin konularında yetkinlik kazanması için gerekli olan eğitimler verilmektedir. Bu kapsamda büyük kazaya sebep olabilecek senaryolar oluşturularak risklerin değerlendirilmesi sonucu görülen riskler için önlemler alınmış olup; belirlenen senaryolar kapsamında tatbikatlar yapılarak personelin farkındalığı arttırılmaktadır.
Tüm operasyonlarımızda olduğu gibi otomasyon ve kontrol sistemimiz SEVESO kapsamındaki faaliyetlerimizin de omurgasında yer almaktadır. Tesisin tüm süreçleri Scada sisteminden izlenip kontrol edilirken; belirlenen senaryolar doğrultusunda tehlike arz eden bir durumda acil durum senaryolarına ve prosedürlerine uygun olarak otomatik olarak sistem durdurma ve alarm verme fonksiyonları devreye girer. Bununla birlikte belirlenen kritik bölümlere gerekli tüm enstrümanlar yerleştirilmiştir. Gaz kaçaklarının tespiti için gaz dedektörleri, acil durumlarda manuel olarak sistemi durdurmak için acil durdurma butonları, yangın söndürme sistemleri ve sesli alarm sistemleri kullanılmaktadır.
Pet Gaz depolama tesisinde büyük endüstriyel kazaların önlenmesi, güvenliğin artırılması ve acil durumlarda hızlı ve etkili bir müdahale sağlamak amacıyla için eğitimli ekiplerin koordine şekilde çalışması sürdürülmektedir.
Sahada kullanılan (akış, seviye, basınç ya da sıcaklık kontrol ile analizörler gibi) enstrümanlar, sensörler ya da kontrol vanalarının seçimi, bakımı, devreye alınması ya da işletilmesi ile ilgili teknik ekibinizi ve gerçekleştirdikleri periyodik çalışmaları tanıyabilir miyiz?
İşletme aşamasında yapılan bakım ve kalibrasyon işlemleri eğitimli ve tecrübeli bakım ekibimiz tarafından belirli standart ve prosedürlere göre planlı olarak yürütülmektedir. Elektrik ve mekanik bakım ekipleri tespit edilen arızalara en kısa sürede müdahale ederek herhangi bir duruşa neden olmadan arızaların giderilmesi için çalışmalarını gerçekleştirmektedir.
Otomasyon ve kontrol sistemi tesisin güvenli ve verimli çalışmasını sağlamak için 7/24 vardiya amirleri tarafından takip edilmektedir. Vardiya amirleri otomasyon konusunda, güvenlik önlemleri üzerine, tesisimizde kullanılan endüstriyel cihazların kullanımı ve tehlikeli madde yönetimi konusunda sahip oldukları tecrübeyle operasyonların güvenli bir şekilde sürdürülmesini sağlamaktadır.
Depolama tankları ve ekipmanları, pompalar ve ekipmanları, boru hatları, vanalar, elektrikli ekipmanlar, deniz şamandıra sistemleri, deniz altı boru ve ekipmanları, vasıtalar ile diğer makine ve ekipmanların üretici firma ve/veya TSE ve İSİG çerçevesinde belirlenmiş zamanlarda periyodik bakımları gerçekleştirilmektedir. Bununla birlikte periyodik servis bakımı gerektiren ekipmanlar için yetkili firmalar ile bakım sözleşmesi yapılarak belirlenen zamanlarda ilgili bakımlar düzenli bir şekilde yapılmaktadır. Acil durum sistemleri ve kritik ekipmanların fonksiyon testleri aylık olarak yapılmaktadır. Tüm acil durum sistemler yılda bir kez senaryolara uygun olarak simülasyon edilerek tüm ekipmanların doğru çalışıp çalışmadığı gözlemlenir.
2024 yılı değerlendirmeleriniz ve 2025 yılı hedefleriniz ya da planlarınız nelerdir? Varsa yatırım gündeminizi de öğrenebilir miyiz?
2024 yılı bizim için bir geçiş dönemi olarak değerlendirilebilir. Tesiste yaşanan devir süreci sonrası birçok konuda iyileştirmeye gidilmiştir. 2024 yılında ise önümüzdeki dönem yapılabilecek yatırımlar değerlendirilerek planlamalar yapılmıştır. LPG depolama kapasitesinin arttırılması ve akaryakıt depolama faaliyetlerinin başlaması için yeni tank yatırımları planlanmaktadır. Bu yatırımla beraber mevcut altyapıda yapılacak iyileştirmeler de planlanarak operasyonel olarak daha güçlü bir Pet Gaz için çalışmalarımız devam etmektedir.